Cesto:
- 250g hladkej múky
- 250g polohrubej múky
- 1/2 čerstvého droždia
- 1/2 lyžičky soli
- 80g kryštálového cukru
- 125g masla
- 100ml mlieka
Maková plnka:
- 150g mletého maku
- 75g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 100ml vody alebo mlieka
Orechová plnka:
- 150g vlašských orechov
- 100g práškového cukru
- 100-200ml mlieka
- 50g piškót
Cesto
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, 1 lyžičku kryštálového cukru a necháme 15 minút na teplom mieste.
Múku zmiešame so soľou, cukrom, pridáme hotový kvások a maslo.
Ak je cesto suché, pridáme trošku mlieka.
Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste zakryté utierkou.
Vykysnuté cesto jemne spracujeme a necháme ďalších 10-20 minút odpočívať pod utierkou.
Cesto rozdelíme na 4 časti a z každej odkrajujeme kúsky o hmotnosti 30 gramov.
Z nich tvarujeme guličky a následne vyvaľkáme oválne placky.
Na placku pridáme plnku v tvare šúľanca a zrolujeme do tvaru rožteka.
Rožky potrieme žĺtkom s troškou studenej vody.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C približne 15 minút.
Maková plnka
Vo vode/mlieku rozpustíme cukor, pridáme mak a varíme do zhustnutia.
Do chladnúcej zmesi pridáme vanilkový cukor.
Orechová plnka
V mlieku rozpustíme cukor, pridáme mleté orechy a 3 minúty povaríme.
Do chladnúcej zmesi pridáme podrvené piškóty.
0 komentárov