bratislavské rožky

Cesto: 250g hladkej múky 250g polohrubej múky 1/2 čerstvého droždia 1/2 lyžičky soli 80g kryštálového cukru 125g masla 100ml...





Cesto:
  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 80g kryštálového cukru
  • 125g masla
  • 100ml mlieka

Maková plnka:
  • 150g mletého maku
  • 75g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 100ml vody alebo mlieka

Orechová plnka:
  • 150g vlašských orechov
  • 100g práškového cukru
  • 100-200ml mlieka
  • 50g piškót


Cesto
  Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, 1 lyžičku kryštálového cukru a necháme 15 minút na teplom mieste.
  Múku zmiešame so soľou, cukrom, pridáme hotový kvások a maslo.
  Ak je cesto suché, pridáme trošku mlieka.
  Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste zakryté utierkou.
  Vykysnuté cesto jemne spracujeme a necháme ďalších 10-20 minút odpočívať pod utierkou.
  Cesto rozdelíme na 4 časti a z každej odkrajujeme kúsky o hmotnosti 30 gramov. 
  Z nich tvarujeme guličky a následne vyvaľkáme oválne placky.
  Na placku pridáme plnku v tvare šúľanca a zrolujeme do tvaru rožteka.
  Rožky potrieme žĺtkom s troškou studenej vody.
  Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C približne 15 minút.

Maková plnka
  Vo vode/mlieku rozpustíme cukor, pridáme mak a varíme do zhustnutia.
  Do chladnúcej zmesi pridáme vanilkový cukor.

Orechová plnka
  V mlieku rozpustíme cukor, pridáme mleté orechy a 3 minúty povaríme. 
  Do chladnúcej zmesi pridáme podrvené piškóty.






You Might Also Like

0 komentárov