Čerešňový mriežkový koláč

Cesto 300 g hladkej múky štipka soli 2 žĺtky 1 ČL prášku do pečiva 150 g zmäknutého masla 1 vajíčko na potretie ...





Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko na potretie
Plnka

  • 600 g vykôstkovaných čerešní
  • 180 g trstinového cukru
  • 4 PL škrobu
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava z 1/2 citróna

  Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, žĺtky, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke minimálne hodinu.
  Vykôstkované čerešne nakrájame na štvrtiny a zmiešame spolu s cukrom a škrobom.
  V inej miske zmiešame mascarpone s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.
  Asi 1/3 cesta odložíme bokom, aby sme z nej na záver vytvorili mriežku. Zvyšok cesta rozvaľkáme medzi papierom na pečenie do tvaru kruhu s hrúbkou približne 1 cm.
  Cestom vystelieme celé dno a okraje formy. Na cesto natrieme zmes s mascarpone a naň rovnomerne navrstvíme čerešne.
  Cesto, ktoré sme si odložili, rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, z ktorých urobíme na vrchu koláča mriežku.
  Mriežku a okraje koláča potrieme vajíčkom a posypeme trstinovým cukrom.
  Pečieme približne 40 minút v rúre predhriatej na 180°C.









You Might Also Like

0 komentárov