- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko na potretie
- 600 g vykôstkovaných čerešní
- 180 g trstinového cukru
- 4 PL škrobu
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukor
- šťava z 1/2 citróna
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, žĺtky, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke minimálne hodinu.
Vykôstkované čerešne nakrájame na štvrtiny a zmiešame spolu s cukrom a škrobom.
V inej miske zmiešame mascarpone s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.
Asi 1/3 cesta odložíme bokom, aby sme z nej na záver vytvorili mriežku. Zvyšok cesta rozvaľkáme medzi papierom na pečenie do tvaru kruhu s hrúbkou približne 1 cm.
Cestom vystelieme celé dno a okraje formy. Na cesto natrieme zmes s mascarpone a naň rovnomerne navrstvíme čerešne.
Cesto, ktoré sme si odložili, rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, z ktorých urobíme na vrchu koláča mriežku.
Mriežku a okraje koláča potrieme vajíčkom a posypeme trstinovým cukrom.
Pečieme približne 40 minút v rúre predhriatej na 180°C.
0 komentárov