HLAVNÉ JEDLÁ
kôprová omáčka so žemľovým knedlíkom
7/08/2019
Omáčka
- 1/2 masla
- 3 a pol PL hladkej múky
- 2 kelímky smotany na šľahanie 33%
- cca 500 ml mlieka
- 3 PL čerstvo nasekaného kôpru
- ocot
- cukor
- soľ
Knedlíky
- 2 vajíčka
- 2 rožky alebo žemle
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 hrnček hrubej múky
- 1 ČL soli
Najskôr pripravíme cesto na knedlíky.
Rožky alebo žemle nakrájame na kocky a pridáme k nim dva žĺtky, múku, mlieko a soľ. Všetko poriadne premiešame, z bielok vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
Hrnčeky, v ktorých budeme knedlíky variť, si poriadne vymažeme maslom (hrnčeky vyberieme podľa toho, aký tvar a veľkosť knedlíkov chceme). Naplníme ich cestom cca dva centimetre pod okraj, dáme do hrnca a nalejeme doň vodu tak, aby siahala maximálne do polovice hrnčekov. Potom zakryjeme hrniec utierkou, priklopíme pokličkou a varíme 20 minút od bodu varu.
Kým sa knedlíky varia, pripravíme omáčku.
V hrnci rozpustíme maslo a vo chvíli, kedy začne peniť, pridáme hladkú múku. Dôležité je stále rýchlo miešať, aby sa netvorili hrudky a nič sa nepripaľovalo.
Múku s maslom necháme asi dve minúty povariť a potom prilejeme smotany.
Keď začne omáčka hustnúť, prilievame postupne mlieko, kým nemá omáčka požadovanú konzistenciu.
Pridáme ocot, soľ a cukor a necháme prejsť varom.
Na záver pridáme nakrájaný kôpor, premiešame a dochutíme.
Uvarené knedlíky vyklopíme z hrnčekov, okraje odrežeme a nakrájame na plátky.
0 komentárov