kôprová omáčka so žemľovým knedlíkom

Omáčka 1/2 masla 3 a pol PL hladkej múky 2 kelímky smotany na šľahanie 33% cca 500 ml mlieka 3 PL čerstvo nasekaného kôpru ...






Omáčka

  • 1/2 masla
  • 3 a pol PL hladkej múky
  • 2 kelímky smotany na šľahanie 33%
  • cca 500 ml mlieka
  • 3 PL čerstvo nasekaného kôpru
  • ocot
  • cukor
  • soľ

Knedlíky

  • 2 vajíčka
  • 2 rožky alebo žemle
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1 ČL soli

  Najskôr pripravíme cesto na knedlíky.
  Rožky alebo žemle nakrájame na kocky a pridáme k nim dva žĺtky, múku, mlieko a soľ. Všetko poriadne premiešame, z bielok vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
  Hrnčeky, v ktorých budeme knedlíky variť, si poriadne vymažeme maslom (hrnčeky vyberieme podľa toho, aký tvar a veľkosť knedlíkov chceme). Naplníme ich cestom cca dva centimetre pod okraj, dáme do hrnca a nalejeme doň vodu tak, aby siahala maximálne do polovice hrnčekov. Potom zakryjeme hrniec utierkou, priklopíme pokličkou a varíme 20 minút od bodu varu.
  Kým sa knedlíky varia, pripravíme omáčku.
  V hrnci rozpustíme maslo a vo chvíli, kedy začne peniť, pridáme hladkú múku. Dôležité je stále rýchlo miešať, aby sa netvorili hrudky a nič sa nepripaľovalo.
  Múku s maslom necháme asi dve minúty povariť a potom prilejeme smotany.
 Keď začne omáčka hustnúť, prilievame postupne mlieko, kým nemá omáčka požadovanú konzistenciu.
  Pridáme ocot, soľ a cukor a necháme prejsť varom.
  Na záver pridáme nakrájaný kôpor, premiešame a dochutíme.
  Uvarené knedlíky vyklopíme z hrnčekov, okraje odrežeme a nakrájame na plátky.




You Might Also Like

0 komentárov