Korpus
- 250 g sušienok
- 150 g rozpusteného masla
Plnka
- 500 g plnotučného tvarohu
- 375 g syru Philadelphia (alebo iný krémový syr ako Lučina, Gervais, mascarpone..)
- 120 g práškového cukru
- 80 g mletého maku
- 40 g celého maku
- 1 ČL soli
- 4 vajíčka
Smotanový preliv
Všetky suroviny vyložíme aspoň hodinu pred prípravou z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Inak by sa cheesecake mohol zraziť.
Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.
Sušienky rozmixujeme, alebo preložíme do uzatvárateľného sáčku a podrvíme tĺčikom na mäso. Zmiešame ich s rozpusteným maslom a zmes podobnú mokrému piesku vtlačíme na dno formy. (Na utlačenie používam spodok pohára). Dáme aspoň na polhodinu stuhnúť do chladničky.
Rúru predhrejeme na 155-160°C a na spodok položíme plech naplnený vodou.
V miske rozšľaháme tvaroh, krémový syr, cukor, mak a soľ do hladkého krému. Opatrne a po jednom zašľaháme vajíčka. Vajíčka sa nesmú príliš šľahať, inak by sa cheesecake pri pečení nafúkol. Ja ich zašľahávam už iba pomocou stierky.
V mixéri rozmixujeme pár broskýň na husté pyré a potrieme ním vychladený korpus. Nanášame len tenkú vrstvu. (Tento krok môžeme vynechať alebo nahradiť iným ovocím.)
Následne nalejeme na korpus plnku a pár krát formou buchneme o stôl, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Takto pripravený cheesecake vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút. Po upečení by sa mal stred ešte mierne triasť ako želé. Behom pečenia neotvárame rúru, aby sa neprepadol.
Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme tam cheesecake hodinu až dve vychladnúť. Potom ho premiestnime do chladničky, kde ho necháme tuhnúť aspoň 5 hodín (najlepšie do nasledujúceho dňa).
Plátky želatiny necháme 5 minút nabobtnať v ľadovej vode. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. V hrnci privedieme k varu asi 5 lyžíc vody, stiahneme z plameňa a a necháme v nej rozpustiť želatinu. Následne ju prilejeme do smotany, premiešame a prelejeme cez cheesecake. Dáme chladiť aspoň na dve hodiny.
Nakoniec cheesecake odstránime z formy a ozdobíme ovocím.
- 2 kelímky kyslej smotany
- 2 PL práškového cukru
- 2 plátky želatíny
- zavárané broskyne
- ovocie na ozdobu
Všetky suroviny vyložíme aspoň hodinu pred prípravou z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Inak by sa cheesecake mohol zraziť.
Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.
Sušienky rozmixujeme, alebo preložíme do uzatvárateľného sáčku a podrvíme tĺčikom na mäso. Zmiešame ich s rozpusteným maslom a zmes podobnú mokrému piesku vtlačíme na dno formy. (Na utlačenie používam spodok pohára). Dáme aspoň na polhodinu stuhnúť do chladničky.
Rúru predhrejeme na 155-160°C a na spodok položíme plech naplnený vodou.
V miske rozšľaháme tvaroh, krémový syr, cukor, mak a soľ do hladkého krému. Opatrne a po jednom zašľaháme vajíčka. Vajíčka sa nesmú príliš šľahať, inak by sa cheesecake pri pečení nafúkol. Ja ich zašľahávam už iba pomocou stierky.
V mixéri rozmixujeme pár broskýň na husté pyré a potrieme ním vychladený korpus. Nanášame len tenkú vrstvu. (Tento krok môžeme vynechať alebo nahradiť iným ovocím.)
Následne nalejeme na korpus plnku a pár krát formou buchneme o stôl, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Takto pripravený cheesecake vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút. Po upečení by sa mal stred ešte mierne triasť ako želé. Behom pečenia neotvárame rúru, aby sa neprepadol.
Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme tam cheesecake hodinu až dve vychladnúť. Potom ho premiestnime do chladničky, kde ho necháme tuhnúť aspoň 5 hodín (najlepšie do nasledujúceho dňa).
Plátky želatiny necháme 5 minút nabobtnať v ľadovej vode. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. V hrnci privedieme k varu asi 5 lyžíc vody, stiahneme z plameňa a a necháme v nej rozpustiť želatinu. Následne ju prilejeme do smotany, premiešame a prelejeme cez cheesecake. Dáme chladiť aspoň na dve hodiny.
Nakoniec cheesecake odstránime z formy a ozdobíme ovocím.
0 komentárov