makový cheesecake s broskyňami

  Korpus 250 g sušienok 150 g rozpusteného masla Plnka 500 g plnotučného tvarohu 375 g syr...


 


Korpus

  • 250 g sušienok
  • 150 g rozpusteného masla

Plnka
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 375 g syru Philadelphia (alebo iný krémový syr ako Lučina, Gervais, mascarpone..)
  • 120 g práškového cukru
  • 80 g mletého maku
  • 40 g celého maku
  • 1 ČL soli
  • 4 vajíčka
Smotanový preliv

  •  2 kelímky kyslej smotany
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 plátky želatíny
 +
  • zavárané broskyne
  • ovocie na ozdobu


  Všetky suroviny vyložíme aspoň hodinu pred prípravou z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Inak by sa cheesecake mohol zraziť.
  Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.

  Sušienky rozmixujeme, alebo preložíme do uzatvárateľného sáčku a podrvíme tĺčikom na mäso. Zmiešame ich s rozpusteným maslom a zmes podobnú mokrému piesku vtlačíme na dno formy. (Na utlačenie používam spodok pohára). Dáme aspoň na polhodinu stuhnúť do chladničky.

  Rúru predhrejeme na 155-160°C a na spodok položíme plech naplnený vodou.

  V miske rozšľaháme tvaroh, krémový syr, cukor, mak a soľ do hladkého krému. Opatrne a po jednom zašľaháme vajíčka. Vajíčka sa nesmú príliš šľahať, inak by sa cheesecake pri pečení nafúkol. Ja ich zašľahávam už iba pomocou stierky.

  V mixéri rozmixujeme pár broskýň na husté pyré a potrieme ním vychladený korpus. Nanášame len tenkú vrstvu. (Tento krok môžeme vynechať alebo nahradiť iným ovocím.)

  Následne nalejeme na korpus plnku a pár krát formou buchneme o stôl, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Takto pripravený cheesecake vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút. Po upečení by sa mal stred ešte mierne triasť ako želé. Behom pečenia neotvárame rúru, aby sa neprepadol.

  Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme tam cheesecake hodinu až dve vychladnúť. Potom ho premiestnime do chladničky, kde ho necháme tuhnúť aspoň 5 hodín (najlepšie do nasledujúceho dňa).

  Plátky želatiny necháme 5 minút nabobtnať v ľadovej vode. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. V hrnci privedieme k varu asi 5 lyžíc vody, stiahneme z plameňa a a necháme v nej rozpustiť želatinu. Následne ju prilejeme do smotany, premiešame a prelejeme cez cheesecake. Dáme chladiť aspoň na dve hodiny.

  Nakoniec cheesecake odstránime z formy a ozdobíme ovocím.








You Might Also Like

0 komentárov