HLAVNÉ JEDLÁ
PEČIVO
Vege burger s domácou žemľou
8/11/2019
Placka
- 4 veľké šampiňóny
- 1 väčšia červená cibuľa
- 1 mrkva
- 1 plechovka cíceru
- 90 g quinoy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček strúhanky
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2 vajíčka
- soľ
- 2 PL korenia (Kotányi veggie style burger)
Žemle
- 400 g hladkej múky
- 1 PL sušeného droždia
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka teplej vody
- 1 PL cukru
- 1 ČL soli
- 2 PL rozpusteného masla + na potrenie
+
- rukola
- paradajky
- červená cibuľa
- cheddar
- majonéza
Najskôr si pripravíme cesto na žemle; do misky vlejeme vodu, pridáme droždie, pomiešame a necháme 15-20 minút postáť. V druhej mise zmiešame všetky ostatné ingrediencie, okrem múky. Obe zmesi zmiešame a pridáme aj múku. Cesto miesime asi 10 minút, malo by byť trochu lepivé ale nie príliš. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu.
Zatiaľ čo nám cesto kysne, pripravíme zeleninové placky; šampiňóny spolu s cibuľou nakrájame na malé kúsky a osmahneme na olivovom oleji (až kým sa z nich neodparí vzniknutá šťava). Quinou uvaríme a necháme vychladnúť. Cícer spolu so šťavou rozmixujeme na kašu.
Do väčšej misky nastrúhame mrkvu, pridéme šampiňóny s cibuľou, quinou, rozmixovaný cícer, pretlačený cesnak, strúhanku, vajíčka, múku, soľ a korenie a celú zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili do hustej, tvarovateľnej zmesi. Takto pripravenú ju odložíme do chladničky.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť častí. Každú žemľu vytvarujeme v rukách a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte polhodinku kysnúť.
Žemle potrieme rozpusteným maslom a pečieme na 185°C 20 až 30 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.
Zeleninovú zmes vyberieme z chladničky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, rukami tvoríme zo zmesi placky, ktoré opečieme z oboch strán. Hneď po opečení na ne položíme plátky syru, aby sa mierne roztiekol.
0 komentárov