Vege burger s domácou žemľou

Placka 4 veľké šampiňóny 1 väčšia červená cibuľa 1 mrkva 1 plechovka cíceru 90 g quinoy 2 strúčiky cesnaku 1 hr...






Placka

  • 4 veľké šampiňóny
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 plechovka cíceru
  • 90 g quinoy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček strúhanky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • 2 PL korenia (Kotányi veggie style burger)
Žemle

  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL sušeného droždia
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka teplej vody
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 2 PL rozpusteného masla + na potrenie
+
  • rukola
  • paradajky
  • červená cibuľa
  • cheddar
  • majonéza


  Najskôr si pripravíme cesto na žemle; do misky vlejeme vodu, pridáme droždie, pomiešame a necháme 15-20 minút postáť. V druhej mise zmiešame všetky ostatné ingrediencie, okrem múky. Obe zmesi zmiešame a pridáme aj múku. Cesto miesime asi 10 minút, malo by byť trochu lepivé ale nie príliš. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu. 

  Zatiaľ čo nám cesto kysne, pripravíme zeleninové placky; šampiňóny spolu s cibuľou nakrájame na malé kúsky a osmahneme na olivovom oleji (až kým sa z nich neodparí vzniknutá šťava). Quinou uvaríme a necháme vychladnúť. Cícer spolu so šťavou rozmixujeme na kašu. 
  Do väčšej misky nastrúhame mrkvu, pridéme šampiňóny s cibuľou, quinou, rozmixovaný cícer, pretlačený cesnak, strúhanku, vajíčka, múku, soľ a korenie a celú zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili do hustej, tvarovateľnej zmesi. Takto pripravenú ju odložíme do chladničky. 

  Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť častí. Každú žemľu vytvarujeme v rukách a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte polhodinku kysnúť. 
  Žemle potrieme rozpusteným maslom a pečieme na 185°C 20 až 30 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

  Zeleninovú zmes vyberieme z chladničky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, rukami tvoríme zo zmesi placky, ktoré opečieme z oboch strán. Hneď po opečení na ne položíme plátky syru, aby sa mierne roztiekol. 

  Žemle rozkrojíme, potrieme majonézou a na spodnú časť ukladáme rukolu, želeninovú placku so syrom, nakrájané paradajky a cibuľu.







You Might Also Like

0 komentárov