Tvarohový koláč s černicami

Cesto 200 g hladkej múky 75 g kryštálového cukru štipka soli 125 g studeného masla 2 žĺtky Náplň  250 g jemného hrudko...





Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 125 g studeného masla
  • 2 žĺtky
Náplň

  •  250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 140 g kryštálového cukru
  • 40 g Zlatého klasu
  • kôra z jedného citróna
  • 3 vajíčka
  • štipka soli
  • černice (+ čučoriedky)


  Začneme prípravou cesta. Z múky, cukru, štipky soli a masla nakrájaného na kocky spravíme mrveničku. Pridáme žĺtky a krátko miesime do spojenia.
  Cesto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležať v chladničke.

  Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5-10 mm. Vystelieme ním dno aj boky formy. (Ak sa cesto príliš trhá, môžeme ho rozvaľkať medzi dvoma archami papiera na pečenie.)
  Cesto na dne formy poprepichujeme vidličkou.

  Teraz pripravíme tvarohovú náplň. Oba tvarohy, kyslú smotanu, cukor, zlatý klas a citrónovú kôru vymiešame metličkou do hladkého krému. Primiešame žĺtky a na záver sneh, vytvorený z bielkov a štipky soli.

  Na cesto do formy vylejeme tvarohovú náplň a na vrch poukladáme černice s čučoriedkami. (Ak sa nám zdajú černice príliš kyslé, v miske ich ešte pred uložením na koláč premiešame s cukrom.)

  Pečieme približne 50 minút v rúre vyhriatej na 180°C.

  Koláč necháme vychladnúť vo forme.










You Might Also Like

0 komentárov