Korpus
- 180 ml 15% kyslej smotany
- 160 g cukru
- 140 g hladkej múky
- 75 g kakaa
- 1 balenie prášku do pečiva
- 4 veľké vajíčka
- štipka soli
- 160 ml oleja
Krém
- 500 g mascarpone
- 250 g plnotučného tvarohu
- cukrová múčka
- mletý mak
+
- figy (prípadne iné ovocie) na ozdobu
Rúru predhrejeme na 175°C.
Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie (dno aj boky).
Korpus:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, pridáme 1/3 cukru a šľaháme, kým nieje sneh pevný.
Žĺtky opatrne zmiešame s kyslou smotanou, zvyšným cukrom a s olejom, pridáme kakao, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a všetko zamiešame mixérom.
Ručne a po častiach primiešame sneh z bielok. Miešame veľmi opatrne, aby bielka nestratili svoj objem.
Cesto nalejeme do formy a na povrchu uhladíme.
Pečieme asi hodinu, potom skúsime špajdľou, či je cesto dopečené aj zvnútra.
Korpus necháme úplne vychladnúť a potom ho rozrežeme na tri diely.
Krém:
V miske zmiešame mascarpone s tvarohom, cukor a mak pridáme podľa chuti.
Krém necháme odstáť v chladničke minimálne hodinu.
Na spodnú časť korpusu nanesieme väčšiu tretinu krému, priklopíme druhou časťou korpusu, na ktorú opäť nanesieme väčšiu tretinu krému. Navrch príde posledná časť korpusu a zvyšný krém.
Celú tortu uhladíme nožom a necháme cez noc v chladničke.
Nasledujúci deň dozdobíme makom a figami (prípadne iným ovocím)
0 komentárov