- 400g hladkej špaldovej múky
- 100g práškového cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 2 menšie vajíčka + 1 na potretie
- 2 lyžice medu
- 60g masla izbovej teploty
- citrónová a pomarančová kôra (nemusí byť)
Najskôr si preosieme cukor a múku do väčšej misky, v ktorej budeme cesto miešať.
Pridáme sódu, korenie, dve vajíčka, maslo a med.
Do misky nastrúhame kôru z jedného pomaranča a jedného citróna. (Tento krok môžme vynechať.)
Následne všetky suroviny zmiešame a miesime (mixérom alebo ručne), kým nám nevznikne kompaktné cesto.
Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odležať cez noc v chladničke.
Rúru predhrejeme na 170 stupňov.
Odležané cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske.
Z cesta vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Pred pečením medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.
Ja zvyknem pár medovníkov ozdobiť orieškami.
Medovníky pečieme cca 8-10 minút.
Po upečení ich dáme z plechu hneď dole, aby sa nevysušili.
*Tento recept je inšpirovaný mojou obľúbenou BJUKITCHEN, originál recept nájdete TU.
0 komentárov