Medovníky

Potrebujeme: 400g hladkej špaldovej múky 100g práškového cukru 1 lyžičku sódy bikarbóny 2 lyžičky perníkového korenia 2 menšie vajíčka + 1 n...





Potrebujeme:

  • 400g hladkej špaldovej múky
  • 100g práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 menšie vajíčka + 1 na potretie
  • 2 lyžice medu
  • 60g masla izbovej teploty
  • citrónová a pomarančová kôra (nemusí byť) 

Najskôr si preosieme cukor a múku do väčšej misky, v ktorej budeme cesto miešať. 
Pridáme sódu, korenie, dve vajíčka, maslo a med. 
Do misky nastrúhame kôru z jedného pomaranča a jedného citróna. (Tento krok môžme vynechať.)
Následne všetky suroviny zmiešame a miesime (mixérom alebo ručne), kým nám nevznikne kompaktné cesto. 
Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odležať cez noc v chladničke. 
Rúru predhrejeme na 170 stupňov.
Odležané cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske. 
Z cesta vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. 
Pred pečením medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. 
Ja zvyknem pár medovníkov ozdobiť orieškami. 
Medovníky pečieme cca 8-10 minút.
Po upečení ich dáme z plechu hneď dole, aby sa nevysušili. 

*Tento recept je inšpirovaný mojou obľúbenou BJUKITCHEN, originál recept nájdete TU.








You Might Also Like

0 komentárov