Hruškový perník s melasou

Potrebujeme: 5 menších pevných hrušiek 100 g masla 100 g trstinového cukru 100 g melasy 125 ml mlieka 140 g hladkej m...





Potrebujeme:

  • 5 menších pevných hrušiek
  • 100 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g melasy
  • 125 ml mlieka
  • 140 g hladkej múky
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vajíčko

  Hrušky ošúpeme, prekrojíme na polky a zbavíme jadrovníkov. 
  Menší plech vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
  Rúru vyhrejeme na 150°C.
  Na dno pripraveného plechu rozložíme hrušky rezom dolu.
  Do stredného hrnca dáme maslo, melasu, trstinový cukor a za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.
  Odstavíme, prilejeme mlieko a necháme trochu vychladnúť.
  Do misky presejeme múku spolu s práškom do pečiva, zázvorom a korením.
  Múčnu zmes predáme k tej maslovej a dobre premiešame.
  Na záver ešte pridáme do cesta vajíčko a zalejeme ním pripravené hrušky.
  Pečieme 45-60 minút.
  Špajdľou alebo špáratkom otestujeme, či je cesto hotové. Aj keď má byť vo výsledku lepkavé, špajdľa musí byť čistá. 

* Inšpiráciu som našla na mojej obľúbenej stránke Kitchenette, kde je v pôvodnom recepte perníkové korenie vymenené za kardamon. 
* Namiesto melasy môžeme použiť med, v tom prípade pridáme len polovicu cukru.
* Melasu som si pôvodne kúpila v zdravej výžive so zámerom použiť ju, ako sladidlo do kávy. Zistila som, že jej chuť mi ale vôbec nevyhovuje, je hutná a príliš aromatická. Tento koláč je však skvelý spôsob, ako ju zúžitkovať. 








You Might Also Like

0 komentárov