Potrebujeme:
- 5 menších pevných hrušiek
- 100 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 100 g melasy
- 125 ml mlieka
- 140 g hladkej múky
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 vajíčko
Hrušky ošúpeme, prekrojíme na polky a zbavíme jadrovníkov.
Menší plech vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Rúru vyhrejeme na 150°C.
Na dno pripraveného plechu rozložíme hrušky rezom dolu.
Do stredného hrnca dáme maslo, melasu, trstinový cukor a za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.
Odstavíme, prilejeme mlieko a necháme trochu vychladnúť.
Do misky presejeme múku spolu s práškom do pečiva, zázvorom a korením.
Múčnu zmes predáme k tej maslovej a dobre premiešame.
Na záver ešte pridáme do cesta vajíčko a zalejeme ním pripravené hrušky.
Pečieme 45-60 minút.
Špajdľou alebo špáratkom otestujeme, či je cesto hotové. Aj keď má byť vo výsledku lepkavé, špajdľa musí byť čistá.
* Inšpiráciu som našla na mojej obľúbenej stránke Kitchenette, kde je v pôvodnom recepte perníkové korenie vymenené za kardamon.
* Namiesto melasy môžeme použiť med, v tom prípade pridáme len polovicu cukru.
* Melasu som si pôvodne kúpila v zdravej výžive so zámerom použiť ju, ako sladidlo do kávy. Zistila som, že jej chuť mi ale vôbec nevyhovuje, je hutná a príliš aromatická. Tento koláč je však skvelý spôsob, ako ju zúžitkovať.
0 komentárov