Veľkonočný plnený veniec

Cesto: 500g polohrubej múky 250ml vlažného mlieka 50g kryštálového cukru 7g sušeného droždia 60g zmäknutého masla 2 žĺtky š...





Cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 250ml vlažného mlieka
  • 50g kryštálového cukru
  • 7g sušeného droždia
  • 60g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vajíčko na potretie
  • mandľové lupienky na posypanie

Na plnky:

  • 2 PL škorice
  • 250g hrudkového tvarohu
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • práškový cukor (podľa chuti)
  • 120g mletého maku
  • 150ml horúceho mlieka
  • 2PL lekváru
  • roztopené maslo na potretie


  Z trochy múky, 100 ml mlieka, lyžičky cukru a sušeného droždia necháme nakysnúť kvások.
  Primiešame ho k zvyšným surovinám a ručne alebo mixérom vymiesime nelepivé mäkké cesto.
  Necháme ho prikryté kysnúť asi 40 minút.
  Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
  Každú rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru (cca 60x25cm).
  Na každý plát nanesieme jeden druh plnky.
  Rozvaľkané cesto na škoricovú plnku najskôr potrieme roztopeným maslom a bohato posypeme škoricou zmiešanou s dvomi balíčkami vanilkového cukru. 
  Ďalší plát potrieme tvarohom zmiešaným s jednou lyžicou práškového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru. 
  Tretí plát potrieme plnkou z maku, ktorý sparíme horúcim mliekom. Keď vychladne, vmiešame doň lekvár a trocha cukru. 
  Potreté pláty po dĺžke zrolujeme na rovnako dlhé a rovnomerne hrubé valce.
  Valce zapletáme (ako vrkoč) na plechu vystlanom papierom na pečenie. 
  Oba kraje spojíme, pritlačíme k sebe a vytvoríme okrúhly veniec.
  Veniec necháme 15-20 minút kysnúť. 
  Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. 
  Pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 160°C a dopekáme 25-30 minút.



















You Might Also Like

0 komentárov